תבדקו בנקיונות הפסח: יש לכם את המטבע הנדיר הזה? הוא שווה המון כסף

במקרים נדירים ביותר, מטבע זהב שהוטבע בשגיאה או בשוני מהנתונים של הפרסומים וכלל המטבעות שהוטבעו, עבר בטעות את הביקורת ויצא לקהל הרחב - מחירו לאספנים יכול להגיע לאלפים רבים של דולרים • הנה הסיפור של המטבע הזה
שלמה בן חיים
כ"ה אדר ב' התשע"ט / 01.04.2019 19:11

בית המכירות CollecTodo מציע סכום נכבד בעבור מטבע שאולי נמצא ברשותכם.

בידקו אם ברשותכם, אולי באוסף של ההורים שעבר אליהם מסבא וסבתא…נמצא מטבע זהב ‘המשפט בישראל’ המיוחד (בהטבעה ההולנדית).

במקרים נדירים ביותר בעולם ובישראל, מטבע זהב שהוטבע בשגיאה או בשוני מהנתונים של הפרסומים וכלל המטבעות שהוטבעו, עבר בטעות את הביקורת ויצא לקהל הרחב, ומחירו לאספנים יכול להגיע לאלפים רבים של דולרים, ולהאמיר יותר ויותר במרוצת השנים.

מדינת ישראל באמצעות בנק ישראל כנהוג כל שנה, הנפיקה לרגל יום העצמאות תשנ״ב 1992 מטבע זיכרון מזהב – ‘מטבע המשפט בישראל’. המטבע הופץ על ידי החברה הממשלתית למטבעות ומדליות שהוציאה פרוספקט מהודר עם פרטי המטבע המדוייקים כגון: קוטר, משקל ותאור כללי.

החברה הממשלתית החלה בהפצת המטבע בכמות ראשונית למנויים, אספנים וסוחרים בארץ ובחול באפריל-אוקטובר 1992.

המטבעות הוטבעו במיטבעה הממלכתית בפאריז-צרפת, כפי שפורסם בחוזרים ובפרוספקטים של החברה הממשלתית למטבעות ומדליות. כל 1750 מטבעות הזהב שהוטבעו, נמכרו והיו זהים, הנתונים שלהם התאימו למופיע בקטלוג.

מכיוון שהגיעו לחברה הזמנות נוספות עבור מינויים ואספנים בישראל ובחול, לפני התאריך 31/12/92 ביקשה החברה הממשלתית הממונה על הפצת המטבעות, מבנק ישראל הממונה על ההנפקה וההטבעה, לספק לה כמות נוספת של 375 מטבעות זהב, וזאת כדי שתוכל לעמוד בהתחייבות כלפי הלקוחות.

בשל סיבות שונות לא הייתה מסוגלת המיטבעה בפריז לספק את ההזמנה וזו הפנתה את בנק ישראל למיטבעה הממלכתית אוטרכט בהולנד.

לצורך כך הועברו המובלטים המקוריים מצרפת להולנד.

למרבה הפלא, לאחר ההטבעה, אספן, שהזמין במקרה שני עותקים, זיהה כי ישנם הבדלים מהותיים ושינויים משמעותיים בין שתי המטבעות. נתוני מטבע הזהב שהוטבע בהולנד ב-1993 שונים מהמטבע שהוטבע ב-1992 בצרפת, והנתונים אינם מתאימים למפורסם בפרוספקט (בחוזר) שהפיצה החברה הממשלתית למדליות ומטבעות.

מטבע זהב שהוטבע בהולנד 1993      מטבע זהב שהוטבע בצרפת 1992
1. סוג זהב 900.                              1. זהה
2. משקל המטבע 16.80 גרם.           2. משקל המטבע 17.28 גרם
3. פני המטבע מבריקים.                  3. תבליט מט שהופיע גם בפרוספקט
4. שולי המטבע צרים.                      4. שולי המטבע רחבים
5. חריצים עבים מקיפים את המטבע. 5. חריצים עדינים מקיפים את המטבע

עובדות אלו הופכות את שתי ההטבעות של מטבע זהב ‘המשפט בישראל’ לשתי הנפקות שונות של מטבע זיכרון זהב. נתונים מיוחדים אלו קיבלו ביטוי בקטלוג הבא שיצא מטעם החברה הממשלתית למטבעות ומדליות וכן הנתונים עודכנו בכל הקטלוגים הבינלאומיים.

מתוך מאמר שהופיע ב-20/7/1993 בידיעות אחרונות מאת העיתונאי הידוע חיים לנגלבן הנחשב בזמנו למומחה למטבעות:  “בשנת 1993 מחיר המטבע נע בין 700$- 1000$ למטבע (בערך הדולר לשנת 1993). המהדורה השנייה, בגלל הכמות המצומצמת של המטבעות, נחשבת לכמות הקטנה ביותר שהוטבעה עד אז בישראל ובעולם המערבי, כמטבע זיכרון מזהב של מדינה כל שהיא. אירוע נומיסמטי נדיר זה קורה לעיתים רחוקות מאד, ומכיוון שפרטי המטבע הינם שונים לגמרי מהמופיע בפרסומים, נחשב מטבע זהב זה גם כנדיר ביותר וגם כשגוי, ומהווה פריט }נומיסמטי מיוחד עבור אספנים.

“עד שנת 1993 הנפיקה מדינת ישראל 41 מטבעות מזהב בימי העצמאות, ידוע על מספר מצומצם של מטבעות שנעשו בהן טעויות. לדוגמא: מטבע זכרון מזהב שיצא בשנת 1964 הנקרא ״בנק ישראל קשוט״ שמשקלו 13.5 גרם בכמות של 1500 יחידות, הגיע בשנת 1993 למחיר של למעלה מ 6000$ למטבע״.

יש לכם את המטבע? התקשרו ל-052 – 3720203 [email protected]

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות