עוד מבג”ץ: עסק יוכל להצהיר שהוא שומר על הכשרות – גם בלי תעודה

בג"ץ דחה את העתירה נגד מונופול הרבנות על הכשרות ואסר להציג את המונח ''כשר'' בבית עסק שאינו מחזיק בתעודת רבנות רשמית • עם זאת, הוא יוכל להכריז כי הוא שומר על אמות מידה של כשרות ולפרט את הפיקוח עליהן • הרבנות: בית המשפט יצר מבוכה ומכשול גדול לשומרי הכשרות
אריה ריבקינד
כ"א אלול התשע"ז / 12.09.2017 20:31

עוד הכרעה בענייני דת ומדינה: שופטי בית המשפט העליון דחו הערב (שלישי), בהרכב מורחב, את עתירת התנועה הרפורמית נגד מונופול הרבנות הראשית על הכשרות ואסרו להציג כל “מצג כשרותי” בבתי עסק שאינם מחזיקים בתעודת כשרות מהרבנות.

מנגד, השופטים  אפשרו לבעלי עסקים להציג את רמת כשרותם ולהיקרא ‘מושגחים’ – אם רק יבהירו שאין בידם תעודת כשרות רשמית.

בדעת הרוב תמכו, מלבד נאור, השופט סלים ג’ובראן, אסתר חיות, חנן, מלצר ואורי שהם. מולם עמדו השופטים חובשי הכיפה – סגן הנשיאה אליקים רובינשטיין והשופט נעם סולברג.

הנשיאה מרים נאור הבהירה בפסיקתה: “אכן, בית אוכל שלא ניתנה לו תעודת הכשר לא יכול להציג עצמו כ’כשר’, אך אין בכך כדי למנוע ממנו להציג מצג אמת בכתב, המפרט את הסטנדרטים שעליהם הוא מקפיד ואת אופן הפיקוח על שמירתם”.

עוד הוסיפה: “מצג זה יבהיר באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי אין בידי בית האוכל תעודת הכשר. משהוצג לצרכן מצג אמת, יבחר הוא כטוב בעיניו”.

יו”ר ועדת הרפורמות ויוזמת החוק להפרטת מערך הכשרות, ח”כ רחל עזריה מכולנו, אמרה בתגובה לפסק הדין: “מברכת על ההחלטה הסופית של בית המשפט העליון בעניין מונופול הכשרות. זה יאפשר לבעלי עסקים להציג את מה שקורה בעסק שלהם מבחינת תהליך הכנת המזון וייתן פתח לגופי כשרות נוספים לפעול בתחום – זהו עוד צעד בדרך לפירוק מונופול הכשרות”.

הרבנות הראשית הגיבה: “בית המשפט קבע היום כי בית העסק לא יוכל לכתוב את המילה כשר וכן כל מצג כשרותי אחר, אך יוכל לכתוב את הסטנדרטים ההלכתיים שעל פיהם הוא פועל. באמצעות פסיקה זו פוגע בית המשפט בצרכן אשר מעוניין לצרוך כשרות ואינו בקיא בכלל הסטנדרטים ההלכתיים. זהו יום שחור עבור כלל צרכני הכשרות במדינת ישראל.

מחובתנו להתריע כי במתן האפשרות לבית העסק להציג את עצמו כשומר על כללי הכשרות מבלי פיקוח ראוי וגוף רגולטורי מוסמך, נפתח פתח להונאות כשרותיות קשות ומורכבות ששום גוף לא יאכוף, אין מי שיערוב לצרכן המזון ש “מצג האמת” מתנהל על פי ההלכה הסדורה והמסורת היהודית”.

הרב הראשי הגר”ד לאו אמר בתגובה לפסק הדין: “מתן אפשרות לבעל עסק להציג עצמו ככשר בשעה שלמעשה אינו קיבל את כשרות הרבנות הראשית, היא מכשול גדול, וכדברי השופט רובינשטיין בפסק הדין: “מדרון חלקלק אשר עלול להטעות את תכליתו של חוק הונאה בכשרות ובעיקר להטעות את הצרכנים”.

לדבריו, “הרבנות הראשית תמשיך לעמוד על המשמר וכגוף האמון על נושאי הכשרות תמשיך לתת את השירות האיכותי והכשר ביותר עבור עם ישראל. בימים אלו מתקיימות ישיבות אינטנסיביות של צוות ההיגוי להסדרת מתווה הכשרות החדש שיתקן את הליקויים שהיו בעבר ויצעיד את עולם הכשרות לדרך המלך”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות