בג”ץ מרגיז? עו”ד אורי צפורי: “הכל בגלל השתיקה של הח”כים והשרים”

תנועת דרך חיים, אשר יזמה ודחפה את הצעת 'חוק המשילות' לצמצום התערבות בג"צ בעבודת הכנסת, עליו חתמו 16 ח"כים, קוראת לח"כים ולשרים לחדול מאיומים ולעבור למעשים • מנסח החוק, עו"ד אורי צפורי: "קורא לח"כים ולשרים לקחת אחריות – זה מעוגן בהסכמים הקואליציוניים"
אריה ריבקינד
ח' אלול התשע"ז / 30.08.2017 09:31

השבוע פסל בית המשפט העליון את ההסדר לפיו ביקשה המדינה להחזיק מסתננים במשמורת עד להשגת הסכמתם לעזיבה מרצון למדינה שלישית.

פסק הדין גרם לסערה רבה. על פי פסק הדין, המדינה תוכל להרחיק מסתננים למדינה שלישית אך ורק בהסכמתם. אלו שיסרבו להצעת המדינה יוכלו להישלח למאסר למשך 60 ימים בלבד ולא מעבר לכך. ההחלטה התקבלה בהרכב שופטים מורחב שכלל את הנשיאה מרים נאור, המשנה לנשיאה אמנון רובינשטיין, אסתר חיות, חנן מלצר ויורם דנציגר.

 בעקבות פסק הדין נשמעו התבטאויות חריפות, מצד שרים וחברי כנסת, המזהירים את בית המשפט כי אם ימשיך לבטל חקיקה, הכנסת תאלץ לפעול.

 בתנועת דרך חיים, אשר ביוזמתה הניח ח”כ מוטי יוגב את הצעת ‘חוק המשילות’ – הצעה לתיקון חוק יסוד השפיטה המבקשת למנוע מבית המשפט את האפשרות לבטל חוקים, כמקובל במודל האנגלי – הגיבו לפסק הדין ולקריאות הנשמעות מצד השרים, וביקשו לחדול מהאיומים ולהתקדם למעשים.

“מוטב שכל השרים וחברי הכנסת, שמדברים עכשיו על ‘הסדרת היחסים בין בג”צ והכנסת’, יאחזו בכלל שהנחילו לנו רבותינו ‘אמור מעט ועשה הרבה'”, אומר עו”ד אורי צפורי, ראש התא המשפטי בתנועה ומי שניסח את חוק המשילות, עליו חתומים 16 ח”כים ממפלגות הקואליציה.

 בהצעת החוק נכתב, כי היא “נועדה להבהיר באופן חד־משמעי, בחוק יסוד: השפיטה, כי אין זה בסמכותו של ביהמ”ש להכריז על בטלותו של חוק. בהיעדר חוקה שלמה, נתונה סמכות החקיקה לכנסת כנציגת הציבור, ואילו תפקידו של ביהמ”ש מתמצה בפרשנות וביישום החוקים על סכסוכים קונקרטיים שהובאו בפניו”.

 עו”ד צפורי מזכיר ש’חוק המשילות’ מונח כבר כמה חודשים על שולחן הכנסת.

“כל אותם שרים, שמתבטאים כעת נגד התערבותו של בג”צ בהחלטות הכנסת והממשלה, הם אלה שהחליטו בוועדת השרים לפני כחודש שלא לקדם את חוק המשילות”, הוא מדגיש. “צריך לזכור שמהבחינה המשפטית ל’מהפכה החוקתית’ שהנחיל השופט אהרון ברק, אין הצדקה אמיתית והיא עומדת על כרעי תרנגולת.

“הסיבה היחידה שהמהפכה הזו נמשכת עד היום היא שתיקת הח”כים והשרים. אילו היו שרי הבית היהודי – ושאר שרי הממשלה – מחליטים ‘להתאבד’ על חוק המשילות כפי שהחליטו ‘להתאבד’ על “חוק ההסדרה”, הסאגה הזו כבר מזמן היתה נגמרת.

“קשה להאמין שיש מישהו במערכת הפוליטית שעדיין מופתע מפסיקות בג”צ. פעם אחר פעם בג”צ מתערב בסוגיות הכי רגישות בחברה הישראלית. בג”צ כיום הוא למעשה שחקן מלא במגרש הפוליטי, ואף הפך להיות השחקן המכריע בעל המילה האחרונה. את הדבר הזה צריך לתקן ובהקדם”, מאבחן עו”ד צפורי.

 “הגיע הזמן לקחת אחריות. אנו מזכירים כי בסעיף 27 להסכמים הקואליציוניים בין הליכוד והבית היהודי הוסכם במפורש לקדם את נושא הסדרת היחסים בין בג”צ והכנסת. מן הראוי שכל הצדדים להסכם יכבדו אותו ויקדמו את הנושא ברצינות. אי אפשר להמשיך להשתמש בכחלון כ”עלה תאנה””.

עו”ד צפורי מתריע כי עד שהנושא הזה לא יטופל, לא צפוי שנראה שינוי של ממש בהתנהלות המדינה ויכולתה להתמודד עם שלל הסוגיות שעל סדר היום.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות