הדימום הפשוט באף של נער בן 16 התגלה כגידול שאיים על ראייתו

בניתוח רב צוותי שביצעו מומחי היחידה לצנתורי מוח, מנתחי אף אוזן גרון ונוירוכירורגיה בשערי צדק, שכלל צנתור מוח מורכב וניתוח אנדוסקופי דרך הנחיר - הוצא גידול ענק בגודל של 7 ס"מ • בכך הוסרה הסכנה לפניו ולראייתו של הנער
תמי גיל
י"ב אדר התש"פ / 08.03.2020 13:13

מקרה נדיר של דימום באף שהתגלה כגידול מסוכן טופל ב’שערי צדק’: נער בן 16 סבל בשנה האחרונה מדימומים באף, הפרעה בראיה וכאבי ראש.

לאחר מספר בדיקות בקהילה לא השתפר מצבו ואף הדרדר.

הנער הגיע למומחי אף אוזן גרון בשערי צדק, שם לאחר בדיקה במרפאה ובדיקות הדמיה התברר כי באפו של הנער התפתח גידול ענק בגודל 7 ס”מ. הגידול נראה ממלא את כל חלל האף והסינוסים, מתפשט עד סמוך ללסת התחתונה, לוחץ על העין ועל המוח.

מדובר בגידול נדיר בשם JUVENILE ANGIOFOBROMA המופיע בעיקר בקרב בני נוער ומורכב מסבך של כלי דם. באזור הראש (לא כולל מוח) והצוואר גידול נדיר זה מהווה 0.05% מכלל הגידולים ושכיחותו בקרב האוכלוסייה היא 1:150,000.

הטיפול בגידול מסוג זה דורש ניתוח מורכב, המבוצע דרך פתחי הנחיריים בגישה אנדוסקופית, ללא חתכים חיצוניים בפנים או בראש. אולם בשל גודלו של הגידול והעובדה כי הוא מלא בכלי דם, ניתוח רגיל היה מסכן את חייו בשל החשש מאיבוד דם רב.

בשל כך הוחלט לבצע ניתוח רב צוותי מורכב ובמספר שלבים.

בשלב הראשון הנער עבר צנתור ראש מורכב שבוצע על ידי ד”ר יעקב אמסלם, מנהל יחידת צנתורי מוח בשערי צדק. בצנתור המוח אותרו כלי הדם שמספקים דם לגידול ובעזרת דבק אמבולי התבצעה אטימה של כלי הדם.

“מכיוון שמדובר בגידול שכולו מורכב מכלי דם, על מנת למנוע דימום נרחב היה צורך להגיע לגידול מבפנים, לבודד אותו ובעזרת איטום של כלי הדם שבו – לנתק אותו ממערכת הדם של הגוף. ניתוק זה היה הכרחי לביצוע לפני ניתוח ההסרה של הגידול כי למנוע איבוד דם וסכנה לחיי הנער” מסביר ד”ר יעקב אמסלם.

לאחר איטום וניתוק הגידול ממערכת הדם, ד”ר אורי פלג, מנהל השירות לניתוחי אף וסינוסים, ממחלקת אף אוזן גרון בשערי צדק, ביצע ביחד עם ד”ר ליאור גונן מהמחלקה הנוירוכירורגית את הניתוח המורכב להוצאת הגידול דרך פתחי האף.

“הטיפול המורכב היה מאתגר במיוחד בשל גודלו של הגידול. מדובר בגידול שאינו נפוץ, אך נדיר עוד יותר לגלותו ולנתחו בממדים ענקיים כפי שקרה במקרה זה. המורכבות היא לא רק בהיותו בנוי מסבך של כלי דם, אלא גם עקב סמיכותו לאברים החיוניים, כמו העיניים והמוח.

“הצינתור המקדים איפשר את ביצוע הניתוח בצורה בטוחה ועם דימום מועט יחסית. בנוסף, בניתוח נעשה שימוש במערכת CELL SAVER שמאפשרת איסוף הדם שיורד בעת הניתוח, ניקויו והחזרתו למטופל – שימוש במנת דם עצמית, במקום לתת מנות דם שנלקחו מאדם זר.  הודות לניסיון הרב של הצוות הרב-תחומי הניתוח עבר בהצלחה וללא כל נזק לאברים החיוניים שהיו בסמוך לגידול” מוסיף ד”ר פלג.

הנער שוחרר לביתו כעבור מספר ימים, תוך שיפור משמעותי בראייה עקב הטיפול.

דימומים באף קיימים בקרב צעירים ובני נוער ויש לבצע מעקב ולהיות עירוניים.

ד”ר פלג: “לא כל דימום אף הוא מסוכן, אולם אם הדימום לא נפסק מעצמו תוך דקה, אם הוא חוזר מספר פעמים, או אם יש תופעות נוספות (כמו אף סתום) – מומלץ להיבדק אצל מומחה לאף אוזן גרון כדי לברר את הסיבות לדימום”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות