בג”ץ: יש אפליה בין ערבים ליהודים ותיירים בהר הבית – אבל זה בסדר

חיים טוויל
|
כ"ט חשון התשע"ט / 07.11.2018 11:25
שופטי בית המשפט העליון דחו את העתירה נגד המדיניות המפלה יהודים בעת הבידוק בשערי הר הבית • מיכאל בן ארי: “אם היה מדובר בערבים שהופלו לרעה שופטי בית המשפט העליון היו יוצאים עם פי’גמה להוציא צווים”

בית המשפט העליון מנציח את האפליה נגד יהודים: נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, המשנה לנשיאה השופט חנן מלצר והשופט ניל הנדל, דחו הבוקר (רביעי) את עתירתם של ראשי ‘עוצמה יהודית’ –  ד”ר מיכאל בן ארי , ברוך מרזל, עו”ד איתמר בן גביר ויו”ר להבה בנצי גופשטיין – נגד המדיניות המפלה בעת הבידוק בשערי הר הבית.

בחודש יולי 2017 חזרה בה הממשלה מכוונתה להציב מגנומטרים בשערי הר הבית והתירה את מכונת הבידוק רק בשער המוגרבים, ממנו עולים יהודים.

בעתירה שהגישו ראשי ‘עוצמה’, באמצעות עו”ד איתמר בן גביר, נטען כי המצב שנוצר פוגע שלא כדין ובניגוד לעקרון השוויון במבקרים היהודים והתיירים הפוקדים את הר הבית, לבין המוסלמים שהבידוק שלהם כלל אינו כולל שימוש במגנומטר.

בעתירה נטען כי מדובר באפליה בין דם לדם וגזע לגזע, בפרט כאשר ההיסטוריה של הר הבית מלמדת שדווקא המוסלמים הם אלה שביצעו פיגועים, וכעת דווקא היהודים נאלצים לעבור בידוק במכונה, ואילו כניסת המוסלמים היא ללא כל בדיקה.

בא כוח הפרקליטות, עו”ד ד”ר יובל רויטמן, טען כי למשטרה יש שיקול דעת רחב וכי המדובר בצורך ביטחוני.

בעת הדיון השיב עורך הדין בן גביר, כי באין ספור החלטות, בג”צ החליט להעדיף את עקרון השוויון על הצורך הביטחוני, וכי כאשר היה מדובר בערבים בנמל התעופה, בכבישים נפרדים ליהודים וערבים, בגדרות ומחסומים לצורך ביטחון, שופטי בג”צ ביטלו ההחלטות וקבעו כי עקרון השוויון הוא עקרון חוקתי מן המעלה הראשונה ופגיעה בשוויון היא הקשה מכולן.

הבוקר החליטו שופטי בג”צ לדחות את העתירה.

בפסק הדין אותו כתבה הנשיאה חיות, היא מאשרת שאכן קיימת אפליה: “העותרים סבורים כי ההחלטה על הסרת המגנומטרים משמונת שערי הכניסה לסולמי יצרה פגיעה בשוויון בין מבקרים יהודים למבקרים מוסלמים במתח. אכן קיים שוני באמצעי הבידוק אך לאחר ששמענו הסברים מפורטים מאת גורמי המשטרה והביטחון שוכנענו כי יש לכך הצדקה”.

עוד קובעת הנשיאה חיות: “יש לזכור כי זכות התפילה והפולחן של המתפללים היהודים הנכנסים דרך שער המוגרבים (שער הלל) אינה נפגעת ואף העותרים לא טענו לכך, שכן הסדרי הבידוק השונים אינם מונעים מיהודים את עצם הכניסה למקום.. שוכנענו כי ההבחנה בדרכי הבידוק יש לה הצדקה  לשמירת הביטחון והבטחת הסדר של המבקרים במתחם, לפיכך אנו סבורים כי על אף השוני באמצעי הבידוק, בשערים השונים, שיקול הדעת  הופעל על ידי המשטרה ולא מצאנו עילה להתערב בו”.

יו”ר ‘עוצמה’, ד”ר בן ארי, תוקף בחריפות את ההחלטה: “אם היה מדובר בערבים שהופלו לרעה שופטי בית המשפט העליון היו יוצאים עם פי’גמה להוציא צווים. האפליה בין ערבים ליהודים לא רק נערכת בשטחי הר הבית אלא גם בבית המשפט העליון ומצער מאוד ששופטים שמטיפים כל בוקר וערב על חשיבות עקרון השוויון לוקים בעצמם ומקבלים החלטות הנוגעות בגזענות  ומבדילים בין יהודים לערבים”.

עו”ד איתמר בן גביר: “המדובר ביום שחור לדמוקרטיה הישראלית. בית המשפט העליון מנציח את האפליה ומבלי להתבלבל נותן לה צידוקים. בעשרות פסקי דין יצאו השופטים חיות, מלצר והנדל נגד אפליה ומצער מאוד שדווקא כאשר מדובר במתפללים יהודים בית המשפט לא מונע אפלייתם ופוגע בהם”.