חייל נאלץ לעבוד בשבת כדי לתקן תקלת חשמל במטבח של הבסיס

עלייה משמעתית בכמות התלונות של החיילים שהוגשו בשנה החולפת לנציב קבילות החיילים: כ-7,000 תלונות, מתוכן 59% נמצאו מוצדקות • טופלו קבילות של חיילים המקפידים על אורח חיים דתי, שלא ניתן מענה לצורכיהם • "למנוע פגיעה ברגשותיהם ובאמונתם של חיילים המקפידים על הדת"
חיים טוויל
י"ב תמוז התשע"ח / 25.06.2018 18:13

נציב קבילות החיילים, האלוף (במיל’) יצחק בריק, פרסם היום (שני) את דו”ח נציב קבילות החיילים לשנת 2017.

במהלך השנה הוגשו כ-7,000 קבילות של חיילים, מתוכן 59%  נמצאו מוצדקות. בריק ציין, כי קבילות רבות הוגשו על יחס פוגעני, מזלזל, גזעני, ואף אלימות פיזית ומילולית של מפקדים כלפי החיילים שלהם.

בשנה האחרונה טופלו בנציבות גם כמה קבילות של חיילים המקפידים על קיום אורח חיים דתי, שעניינן – אי-מתן מענה הולם לצורכיהם הדתיים. בכמה מקרים מצא הנציב כי פקודות הצבא בנושאי דת לא מומשו כראוי, באופן הפוגע בחיילים המקיימים אורח חיים דתי.

‘זכותו של החייל לשמור על אורח חיים דתי היא אחת המוסכמות הברורות בצה”ל, המעוגנות היטב בפקודות הצבא”, מדגיש הנציב בדוח. ”מפקדי צה”ל, הממונים על שמירת הפקודות ועל קיומן בחרדת קודש, נדרשים לשאת באחריות למימוש פקודות אלו בקלה כבחמורה, חרף אילוצים מסוגים שונים, כדי למנוע פגיעה ברגשותיהם ובאמונתם של חיילים המקפידים על אורח חיים דתי”.

כך, לדוגמא, באחת הקבילות  התלונן חייל על שלא ניתן לו ולחבריו ביחידה לממש את מלוא זכאותם לימי “השתלמות תורנית”. לפי פקודת המטכ”ל בנושא “השתלמות תורנית לחיילים דתיים”,  באחריות גורמי הרבנות הצבאית לערוך השתלמות תורנית לחיילים דתיים בתדירות שלא תפחת מממוצע של יום אחד בחודש.

על פי הפקודה, על מפקדים לאפשר לחיילים להשתתף בהשתלמויות האמורות בתדירות של שלושה ימים לפחות, על פני תקופה של שלושה חודשים.

הנציב מצא כי במקרים מסוימים, ימי “השתלמות תורנית” ביחידה התקיימו בהתאם להבנת גורמי הפיקוד את פקודות הצבא בנושא, אשר אינן מגדירות בבירור מהו מספר השעות הנדרש ליום “השתלמות תורנית”. גם הרבנות הצבאית הראשית לא הגדירה מהו פרק הזמן המוגדר ליום “השתלמות תורנית”.

במהלך הבירור של הנציב, הורה מפקד היחידה להאריך את משכו של יום “השתלמות תורנית” בהתאם להנחיית הרבנות הצבאית הראשית, שהתקבלה באותם הימים וקבעה כי יום “השתלמות תורנית” יכלול ארבעה שיעורים.

נוסף על הצעד שנקט מפקד היחידה, הנציב המליץ לרבנות הצבאית להבהיר את משך הזמן הנדרש לקיום יום “השתלמות תורנית” בפקודות הצבא.

במקרה נוסף התלונן  חייל על שנאלץ לעבוד במהלך השבת, כדי לתקן תקלת חשמל בבסיס.

פקודות הצבא העוסקות בשבתות ובמועדי ישראל בצה”ל קובעות כי בימים אלו יופסקו כל העבודות בצה”ל, פרט לעבודות חיוניות ביותר לביטחון המדינה, הצבא ומתקניו.

עוד נקבע כי אישורי עבודה מראש בשבתות ובמועדי ישראל ייתנו אך ורק מפקד הבסיס, לאחר המלצת הקצינים שנקבעו לשם כך, והרב הצבאי הבסיסי או הזרועי.

מבירור התלונה עלה כי היחידה שבה משרת החייל היא יחידת בינוי מרחבית, האמונה על תחזוקת כמה אתרים, ובהם הבסיס שבו היא ממוקמת. החייל, שהיה חשמַלאי תורן ביום שישי, הוזעק לתקן תקלה בכבל חשמל שנפגע בקו הביוב הנמצא באזור המטבח, עבודה שהוגדרה כדחופה מאחר שהמטבח נסגר לבישול בעקבות התקלה.

החייל טען כי לא ניתן לתקן את קו החשמל בזמן סביר, ולכן המליץ להמתין ליום ראשון ולהעביר את המזון לחדר אוכל אחר, ולחלופין – לחבר גנרטור נייד לצורך הספקה זמנית של החשמל.

הקצין הממונה הבהיר כי לאחר שיחה עם מהנדס המתקן הבין כי קיים כבל חשמל נוסף באתר, ומשום כך העריך כי ייתכן שניתן יהיה להשמישו להפעלת החשמל במטבח ולנטרל את הכבל הפגוע בתוך זמן קצר יחסית, עוד טרם כניסת השבת.

על כן, בשל העדיפות להזרים חשמל ממקור חשמל אמין, ולא מגנרטור נייד, וכן כדי למנוע הישנות תקלות נוספות במהלך השבת – הונחה החייל להמשיך בעבודה בשיתוף עם מהנדס המתקן שהוזעק לאתר.

לאחר זמן מה הובן כי גם הכבל החשמלי השני באתר נפגע באופן שבו אין חיבור חשמל כלל במטבח הבסיס, וכי האפשרות היחידה לספק חשמל למטבח מייד היא באמצעות חיבור גנרטור.

בשל הסמיכות לכניסת השבת, ונוכח החשש לפגיעה ממשית בהספקת המזון לחיילים ואף באיכות מזון רב, נועץ הקצין הממונה עם גורמי הפיקוד והמנהלה בבסיס והוחלט לבצע את העבודות לחיבור הגנרטור הנייד, בשאיפה כי אלו יסתיימו עוד טרם כניסת השבת. עם זאת, חיבור הושלם כשעה וחצי לאחר כניסת השבת.

הובהר כי מאחר שמדובר בבסיס מבצעי, הספקת החשמל למטבח הייתה הכרחית למען המשך תפקודו התקין של הבסיס. נוסף על כך, במקררי המטבח הייתה כמות רבה של מזון, שהיה מתקלקל אלמלא חודשה הספקת החשמל, וחיילי הבסיס שנשארו בו במהלך סוף השבוע היו נותרים ללא מזון.

מפקד יחידת הבינוי אישר בפני הנציב כי הדיווח לרב הבסיס נעשה כבדרך אגב כחצי שעה לפני כניסת השבת. הרב החילי הבהיר כי הייתה חובה להיוועץ בו או עם רב הבסיס מראש ולקבל את אישורם טרם ביצוע העבודות בשבת.

הנציב קובע: ”מצאתי פגם במקרה זה בכך שגורמי הפיקוד התייעצו באופן חלקי ובדרך אגב בלבד עם גורמי הרבנות הצבאית, טרם קבלת ההחלטה לבצע את עבודת התחזוקה בשבת, שלא כקבוע בפקודות הצבא בנושא זה.

”עם זה, ראיתי לנכון לקבל את ממצאי תחקירו של מפקד יחידת הבינוי בעקבות אירוע זה, בשעה שהתרשם כי חילול השבת לא נעשה בכוונת זדון, וכי המפקד הממונה בבסיס פעל כדי למצוא פתרון מיטבי לתקלה ואף סבר כי היא תטופל טרם כניסת השבת. כן מצאתי כי נערך תחקיר ייעודי בבסיס בעקבות האירוע, וממנו עלה כי הסדרת הספקת החשמל למטבח באותה עת הייתה הכרחית למען המשך תפקודו התקין של הבסיס.

”נוכח האמור לעיל, מצאתי לנכון לקבל את החלטת מפקד היחידה לנקוט צעדים נדרשים להפקת לקחים ולשיפור התהליכים בעקבות המקרה, כדי לפעול ברגישות יתרה בסוגיות מסוג זה בעתיד, וכדי למנוע הישנות מקרים דומים”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
    נציב הקבילות החליט שמותר לחלל שבת...
    25/06/2018 20:51
    אודי
  1. איך חילים דתיים משרתים בצבא?