פסק דין נדיר: מדוע צעיר שהתמכר לקנאביס יפוצה ב-2.8 מיליון שקלים

צעיר שנפצע בתאונת דרכים כשרכב על אופנועו, קיבל בשל כאביו מרשם לקנאביס רפואי, אשר גרם לו, לעדותו, להתמכרות קשה הפוגעת ביכולתו לתפקד ולפרנס • אחרי חוות דעת שונות פסקה השופטת: התמכרותו לקנאביס מצטרפת לנכותו הגופנית כתוצאה מהתאונה
חיים טוויל
ב' ניסן התשע"ח / 18.03.2018 14:06

תביעה שעברה מספר גלגולים משפטיים, הגיעה לאחרונה להכרעה בבית המשפט המחוזי מחוז מרכז בלוד.

התביעה נוהלה על ידי עו”ד רפאל אלמוג, בשמו של צעיר שנפצע בתאונת דרכים כשרכב על אופנועו בתל אביב בשנת 2006, כאשר היה בן 23. הצעיר הובהל לבית החולים איכילוב, שם אובחן כסובל משברים בעצמות כף הרגל, עצמות הברך ושורש כף היד.

לאחר כשבוע של אשפוז שוחרר הצעיר לביתו, אך לאחר כשנה וחודשיים מהתאונה הוא התבקש לעבור ניתוח ארתרוסקופיה במפרק הברך – אותו סירב לעבור.

בשל כאביו וסבלו הממושך, רשמו לו הרופאים מרשמים למשככי כאבים, ובהמשך לאחר שלא הוטב מצבו, קיבל הצעיר מרשם לקנאביס רפואי, אשר גרם לו, לעדותו, להתמכרות קשה.

לדברי הצעיר, בגלל התמכרותו לקנאביס רפואי, הוא עוסק באופן אובססיבי וקומפולסיבי לאורך כל שעות היום בצורך להבטיח לעצמו אספקת סם זמינה.

לאורך השנים העלה הצעיר את כמויות הסם אותן הוא צורך, ולדבריו התמכרותו פוגעת ביכולתו לתפקד ולפרנס את משפחתו.

הצעיר טען עוד כי הוא אינו מסוגל להיגמל מקנאביס, כמו גם לא לעבור ניתוחים נוספים – מפני שמצבו הייחודי יגרום לו לסבל נורא עקב הניתוח, וכי הנזק והסבל הצפויים לו הן מתהליך הגמילה והן מההתמודדות עם הכאבים התוקפים אותו מאז התאונה – יהיו משתקים ומשמעותיים לאין שיעור בהשוואה לנזק התפקודי שגורמת לו התמכרותו לקנאביס.

עו”ד אלמוג ניהל בשם הצעיר תביעה נזיקית נגד חברת ‘הפול’, שביטחה את האופנוע עליו רכב בעת התאונה.

לטענת עו”ד רפאל אלמוג, הצעיר לא סובל רק מנכות פיזית, אלא גם מנכות נפשית ותפקודית של עשרות אחוזים נוספים – בשל מוראות התאונה ובשל התמכרותו לקנאביס רפואי.

כך, מאז התאונה, החל הצעיר לסבול מהתקפי חרדה ומפלאשבקים של התאונה, הימנעות מסיטואציות ונושאים שעלולים להזכיר אותה, ותלות בסמים שישככו את השפעתה הטראומטית.

במסגרת ההליכים המשפטיים מונו על ידי בית המשפט מומחים בתחומי רפואה שונים: אורתופדיה, נוירולוגיה, ריאומטולוגיה, פסיכיאטריה ופסיכיאטריה של התמכרויות.

על פי חוות הדעת הרפואיות, נכותו הרפואית המשוקללת של הצעיר הינה בשיעור של 69%.

במסגרת ההליכים המשפטיים, מונה בין היתר פרופ’ מרדכי פרס, מומחה בתחום הראומטולוגי, ולפיו, התאונה החמירה נכות שנבעה מפיברומיאלגיה (דאבת) קלה שהייתה קיימת לתובע לפניה.

כמו כן, קבע פרופ’ פרס כי האחריות על התלות של הצעיר בקנאביס מוטלת על כתפי הרופאים שרשמו לו את הטיפול, וכי נכותו עקב ההתמכרות היא נכות זמנית, בשיעור של 50% – אשר ממנה הוא עשוי להחלים, אם יעבור טיפול גמילה.

ואולם, מכיוון שפרופ’ פרס אינו מומחה לפסיכיאטריה של התמכרויות, החליטה השופטת קיציס למנות מומחה רפואי נוסף מטעם בית המשפט – הפסיכיאטר פרופ’ פנחס דנון, הבקי בתחום ההתמכרות והתלות בצריכת קנאביס.

פרופ’ דנון קבע, כי התמכרותו של הצעיר לקנאביס נובעת בסבירות גבוהה מאד מהתאונה עצמה, וכי סיכויי גמילתו קלושים.

לנוכח חוות דעתו של פרופ’ דנון קבעה השופטת, כי התמכרותו של הצעיר לקנאביס מצטרפת לנכותו הגופנית כתוצאה מהתאונה – ולמעשה, התאונה גרמה לצעיר לפגיעה מהותית וקשה ביכולת ההשתכרות והתפקוד שלו בעתיד.

לנוכח כך פסקה השופטת כי על חברת ‘הפול’ לפצות את הצעיר בסך של כ-2.8 מיליון שקלים.

בנוסף, פסקה השופטת כי על ‘הפול’ לשלם שכר טירחת עורכי דין על סך 13% מסכום זה.

הצעיר הגיש בימים אלו ערעור על פסק הדין לביהמ”ש העליון, אשר טרם נדון.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות