מדוע לא לשרוף הגשרים עם ילדים שנשרו? הרב יעקב אריאל מסביר

יוסף גרינבוים
|
י"ב תמוז התשע"ז / 06.07.2017 12:32
במענה לשאלת הורה כיצד יש לנהוג לילדים שעזבו את הדת – הדגיש רבה של רמת גן: “אצל חלק גדול מהבנים יש אחר כך חזרה לדרכי אבות, אולם כל זאת אם הדלת פתוחה אליהם. אולם אם הקשר הופך להיות של התנגשויות הדדיות הדרך חזרה קשה מאד”

הרב יעקב אריאל, רבה של העיר רמת גן ונשיא מכון התורה והארץ, ממליץ להורים להמשיך לשמור על קשר עם ילדים שנטשו את הדת.

“חשוב יותר בשלב שהבנים כבר התרחקו בדרכם להמשיך ולשמור עימם קשר של אהבה ועזרה ולא לשרוף גשרים”, אמר הרב בתשובה לשאלה שהפנה הורה.

ההורה, המתוסכל מכך שבניו עזבו את דרך התורה והמצוות, פנה אל הרב אריאל בשאלה מהו היחס הנכון לנהוג כלפיהם: כיצד יש להתמודד עם תופעה של ילדים הגדלים בבית דתי/חרדי ופורשים לחיים ולמסגרת חברתית רחוקה מתורה ומצוות? כיצד הורה יוכל להצליח בגידול ילדיו, להעניק להם כל טוב מבלי שהבניין שהוא עמל עליו שנים כה רבות לא יאבד במחי יד? האם דבר כזה קורה מתוך שלא מחנכים ילד כראוי? למשל, כופים על הילד אורח חיים מסוים מבלי להסביר לו מדוע אורח חיים זה כל כך נכון וטוב עבורו. האם רוב ההצלחה בחינוך הילדים קשורה בתפילה?

הרב אריאל השיב: “חינוך הוא מלאכה קשה שמשפיעים עליה לא רק החינוך הישיר הניתן לילד/נער אלא כל הסביבה והשפעותיה תורשה ועוד גורמים. ההורה הוא מרכיב אחד דומיננטי אבל לא יחיד. ולכן הורה צריך לצפות לאפשרות שבניו לא כולם ילכו בעקבותיו, על אף הקושי הגדול בדבר. וכבר אמרו המחנכים שאפילו אצל אברהם אבינו ראש למחנכים היתה הצלחה של חמישים אחוז”.

הרב הדגיש: “נראה לי חשוב יותר בשלב שהבנים כבר התרחקו בדרכם להמשיך ולשמור עימם קשר של אהבה ועזרה ולא לשרוף גשרים. אצל חלק גדול מהבנים יש אחר כך חזרה לדרכי אבות, אולם כל זאת אם הדלת פתוחה אליהם. אולם אם הקשר הופך להיות של התנגשויות הדדיות הדרך חזרה קשה מאד”.

התשובה מופיעה בעלון ביכורים – עלון חודשי מבית מכון התורה והארץ, המכיל מידע תורני מדעי.