ריבלין בספרייה הרוסית: “תעבירו לישראל את כתבי גינצבורג ואוסף שניאורסון”

נתן פרל
|
ו' אדר ב' התשע"ו / 16.03.2016 17:29
נשיא המדינה השוהה בביקור רשמי ברוסיה, ביקר היום בספרייה הממלכתית של רוסיה ונכנס לאזורים שמורים אליהם נחשפים בודדים בלבד שם חזה בכתבי קודש עתיקים • ריבלין: ״מקווה שהאוסף יושאל לישראל באופן קבוע”

נשיא המדינה השוהה בביקור רשמי ברוסיה, ביקר הבוקר(רביעי) בספרייה הממלכתית של רוסיה, שם חזה בכתבים מקוריים מהמאה ה-15 וה-16, סידורי תפילה וכתבי קודש.

הנשיא ביקר גם במרתף הספרייה, אזור שמור אליו נחשפים בודדים בלבד, בו עובד צוות הספרייה על אחזקת הספרים ושימורם. הנשיא הדגיש כי ישראל מוכנה לסייע בכל הנדרש על מנת לטפח את האוסף ולשמרו.

מקור הכתבים שהוצגו לנשיא הוא ב’אוסף גינזבורג’ הנמצא בספרייה על שם לנין מאז 1919.

משפחת האצולה היהודית-רוסית גינזבורג רכשה את האוסף שלה במשך שלושה דורות, מאז אמצע שנות הארבעים של המאה ה-19. האוסף כולל 14 אלף ספרים, 45 אינקונבולות (ספרים שהודפסו במאה ה-15 בתחילת עידן הדפוס), מעל אלפיים כתבי יד עבריים ועוד כאלף כתבי יד בערבית, – ונחשב לשני בגודלו בעולם של ספרות עברית עתיקה, אחרי ספריית הבודליאנה באוניברסיטת אוקספורד.

ריבלין

במאי 1917 נתחם חוזה לרכישת האוסף בין הרוסים לבית הספרים הלאומי בירושלים תמורת חצי מיליון רובל, בעזרתם של פעילים ציונים ובמימון כספי תרומות, אך בשל מלחמת העולם הראשונה התעכב המשלוח.

עם פרוץ המהפכה הבולשביקית הולאמו הספרים על ידי השלטונות הסובייטיים והועברו לספריית לנין במוסקבה.

מאז נעשו ניסיונות רבים להביא את האוסף לארץ, בין השאר על ידי אלברט איינשטיין והנשיא הראשון חיים ויצמן, אך כולם נתקלו בסירוב.

בשנות ה-90, צילמו הרוסים חלק גדול מכתבי היד והספרים שבאוסף, ואפשרו לחוקרים לעיין בהם. ספריית לנין אף בנתה מבנה מפואר במוסקבה לשימור האוסף. בתקופה האחרונה מתקיימים מגעים להצגת האוסף בישראל.

ריבלין

״האוסף המרגש הזה”, אמר ריבלין, ” הוא היסוד והבסיס לנוסחים ומסורות רבות ביהדות. העם הרוסי הבין את האוצר הבלום הנמצא באוסף ומה שראיתי כאן היום הוא רק דוגמא לדרכים בה הופצה למשל חכמת הקבלה. עבורי למשל, זו פעם ראשונה שבה זכיתי לחזות בזה באופן ישיר כל כך.

“אנחנו נשמח אם אוסף גינזבורג, כמו אוספים רבים, יושאל לנו באופן קבוע. הם מבינים את חשיבות האוסף ונמצאים בקשר מרשים עם האוניברסיטה העברית בירושלים ואני מקווה שנזכה לראות את האוסף גם בירושלים.

“אין מחלוקת על כך שבעבר הוא הורש לנו ואני שמח לראות כיצד פה מכבדים את המקורות ומטפלים בהם בהתאם”.

הנשיא חתם בספר האורחים של הספרייה שם כתב: ״כנשיא מדינתו של ‘עם הספר’ גאווה לבקר ולראות את אוספי משפחת גינצבורג ואוספי שניאורסון בחלקו.

“אברך ברכת תהילים: ״שאלו שלום ירושלים, ישליו אוהביך”.

ריבלין