שלייסעל חלה׳ס • ויהי בצאת ‘חלות מפתח’ רותחות מהתנור

בועז בן ארי
|
כ"ח ניסן התשע"ה / 17.04.2015 10:47
לקראת שבת שאחרי חג הפסח, בה יש הנוהגים כסגולה לפרנסה לאפות חלת שבת בצורת מפתח, נחת בועז בן ארי במאפיית לנדנר בשכונת מאה שערים

סגולה לפרנסה הנהוגה בשבת שאחרי הפסח, היא לאפות חלת שבת בצורת מפתח. יש הנוהגים לאפות את החלה בדרך הרגילה ולהטמין בתוכה מפתח אמיתי עטוף.

במאפיית לנדנר הממוקמת ברחוב צדדי –  לייב דיין פינת משה דוב לנדנר – בשכונת מאה שערים על גבול שכונת בית ישראל, עדיין אופים את החלות בתנור חצוב מאבן בקיר, עם שער ברזל כבד, עטוי פלדה.

את החלות מכניסים לתנור עם מוט ארוך עשוי מעץ ושולפים אותן החוצה באותה שיטה.

בצאת החלות הרותחות מהתנור, מברישים אותן במים וטיפה סוכר, כדי שיקבלו את הקראנצ׳יות הידועה שלהם.

השבוע הם אופים חלות בצורת מפתח, לכל מי שמעוניין.

לא צלמתי כאן עוד תמונות. חושבני שמקום זה לא נאה לחללו בתיעוד. אבל אם תתעקשו, אצלם כתבה – וזה באמת יהיה מעניין.

הזמן שראוי לבקר כאן הוא בליל שישי. פשוט לקנות חלה ולנגב אותה עם חומוס או סלט ערבישע׳ טרי, שניתן לקנות  בחנות הסמוכה.

ההסבר למנהג המפתח:

המנהג כתוב בספרי החסידים, בספרו של האדמו”ר מאפטא רבי אברהם יהושע. בפרשה ‘שמיני ליקוטים’ כותב האדמו”ר שהמנהג להטמין מפתחות בחלות השבת החל עוד מימי הקדמונים.

פירוש נוסף:

בספרי הקבלה ‘חמישים שערי בינה’, כל אדם הסופר את ספירת העומר עובר בחמישים שערי בינה או צריך לעבור בהם, עד שהגיעו לשבועות שהינו השער החמישים, לכל שער יש מפתח, וניקוב החלות במפתח בתחילת ימי הספירה, רומז לשערי הבינה הללו.