ואז מארק צוקרברג התקשר אלי והתנצל: “היתה טעות עם הדף”

אלכס לוין הוא צייר יודאיקה מוכר שציוריו מפורסמים בכל העולם • מה גרם לחברת פייסבוק להסיר את הדף שלו, ומדוע התקשר המייסד להתנצל? • וגם, מהו ציור בית הכנסת האהוב עליו ביותר?
אליעזר היון
ג' שבט התשע"ה / 22.01.2015 22:41

אלכס לוין [39] הוא אחד האמנים המוערכים ביותר בתחום היודאיקה. את הקריירה האמנותית שלו החל כבר מגיל 6 כאשר התגורר ברוסיה. בבית הספר לאמנות בברית המועצות נחשב לוין לאחד התלמידים הטובים ביותר, אך כל קשר בינו לבין היהדות היה מקרי “היינו מנותקים מזה, כמו כל הגויים מסביב. לא ציירתי שום דבר שקשור ליהדות ולירושלים” אומר לוין.

בשנת 1990 כאשר הוא בן 15, עלה אלכס ומשפחתו לארץ ואז הוא החל לגלות את ישאל ואת יהדותו. “אני זוכר שעלינו לירושלים, יש שם תצפית בארמון הנציב ממנה רואים את כל הנוף של ירושלים. הייתי כל כך מוקסם. לא האמנתי שדבר כזה קיים. גיליתי את זה פעם ראשונה והרגשתי שזה מסר עבורי לצייר את התמונה הזו ולעשות את זה בצורה הכי מושלמת”.

מאז, מצייר לוין תמונות של ירושלים, של בתי כנסת בירושלים, ושל יודאיקה בכלל. ציוריו מפורסמים בעולם כולו, ולא מכבר התפרסם בתקשורת כי אחד מציורי ירושלים שצייר, בו נראה הכותל המערבי, לא כלל את מסגד אל אקצה, ודף הפייסבוק של האמן הורעש מיד בארטילריה פרו פלסטינאית שהאשימה אותו בהאשמות שקריות שהגיעו עד ההנהלה.

אלכס לוין הכותל בלי מסגד

“למרות שציוריי הצליחו להכעיס גורמים מוסלמים ואנטישמים, הם לא משקפים עמדה אנטי-פלסטינאית. אני לא שונא אף אדם. אני יהודי מאמין, והאמונה שלי אומרת שלעתיד לבוא ייבנה בית המקדש. מי שמכיר את עבודתי יודע שאני מקפיד לצייר דברים יהודיים מובהקים. אני אישית לא מסוגל לצייר מסגד במקום בו יהודים מאמינים שעתיד בית המקדש השלישי להיבנות. לכן, במקום מסגד אני משאיר מקום ריק – שתהיה תקווה לעם היהודי, ושלא יפסיק לצפות לגאולה”.

בהמשך אגב, נסגר דף הפייסבוק ונפתח מחדש לאחר מסע לחצים מתומכים מרחבי העולם, כאשר מארק צוקרברג בכבודו ובעצמו התקשר ללוין כדי להתנצל על סגירת העמוד: “מארק התקשר בעיקר כדי להתנצל, וטען כי מדובר היה בטעות, ושלא היה נכון לסגור אותו. הוא גם התחייב שהדף לא יוסר בעתיד. הוא גם אמר שראה את הציורים שלי וישמח מאוד לעטר את קיר משרדו באחד מהם”, סיפר לוין.

 “ציורי על ירושלים מעסיקים ומגיעים לאנשים מכל העולם – יהודים ולא יהודים, שכן לכל אחד יש משהו בירושלים, חלק בעיר הנצח. כולם מבקשים לשים תמונה של העיר על קיר משרדם”.

תמונה

בית כנסת החורבה

בתי כנסת באירופה

אלא שמלבד ציוריה של ירושלים צייר לוין גם בתי כנסת רבים וחיי קהילה. “יש לי סדרה של בתי כנסת. אני משתדל לצייר תמונות ולבנות קומפוזיציה בצורה כזו, שאני שם אנשים בכל פעם בבית כנסת אחר בעולם”.

אלכס נעזר בספר המתאר את בתי הכנסת באירופה עוד קודם חורבנן והוא מנסה להחיות אותם מחדש באמצעות המכחול שלו. אבל גם בבית הכנסת הוא מצליח לשלב את אהבתו לירושלים ואחד מציוריו המפורסמים הוא ‘בית כנסת החורבה’: “נכנסתי לשם אחרי שהמקום שופץ. הייתי בהלם. בית הכנסת היה כל כך יפה. החלטתי לצייר אותו, והתמונה היום נמצאת אצל מי שתרם את שיפוץ בית הכנסת”.

האם יש הבדל בין ציור בתי כנסת לציורים אחרים?

“אני מאד אוהב לצייר בתי כנסת, עם מתפללים ובלי מתפללים. חשוב לי לעשות את זה בצורה מאד מדוייקת. הציור ישקף את האנשים בדיוק כפי שהם היו נראים בבית הכנסת.  קשה לי להסביר למה, אבל אני מרגיש שאני חייב לצייר את זה”.

כמה ציורים ציירת על בתי כנסת ומהו האהוב עליך?

אינני יודע כמה ציורים ציירתי בכלל… אני מצייר ולא סופר… אני חושב שציור בית הכנסת החורבה אהוב עלי מאד, אבל גם בית הכנסת בכפר חב”ד. בכלל אני מאד אוהב את בית הכנסת הזה. שוב קשה להסביר. אני מרגיש שיש שם אווירה מאד שונה. נכנסתי לשם עשיתי רישומים ראשוניים וכיום כולם מכירים אותם שם, ואני גם לומד שם מידי פעם. התמונה של בית הכנסת של חב”ד הופיע בלוח השנה של תנועת ערכים.

האתר של אלכס לוין

הכתבה פורסמה גם באתר איגוד בתי הכנסת

תמונה

בית הכנסת בית מנחם בכפר חב”ד

הדפס כתבה

2 תגובות

הוסף תגובה חדשה
    100מם
    25/01/2015 16:11
    מירי
  1. מהמם פשוט אין דברים כאלה אני ממש אוהכת ציורים

  2. ציורי אלכס לוין
    13/05/2018 17:50
    יעלה
  3. התרגשתי לשמוע שאמר שלא יכל לצייר את המסגד היכן שצריך להיות בית המקדש ככה חושב יהודי אמיתי הציורים מדהימים אני לןמדת לצייר בגיל 53 והלוואי ויכולתי לצייר ככה יישר כוח